Veiligheid
Veiligheid van zorg
Veiligheid voor cliënten is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van onze zorgverlening. Samen met cliënten en hun naasten maken wij de afweging welke risico's verantwoord zijn. Het welzijn van de cliënt staat hierbij altijd centraal. Gegevens over het toedienen van medicijnen, de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen en gezondheidsrisico's als decubitus, worden systematisch verzameld en geanalyseerd zodat wij ervan leren en kunnen verbeteren.Medicatie
Binnen ZGAO is een medicatie werkgroep actief waarbij een apotheker betrokken is. Jaarlijks komt de werkgroep drie keer samen. Ook zijn er op het gebied van medicatieveiligheid drie keer interne audits uitgevoerd. De resultaten uit deze audits zijn in de teamleidersoverleggen en in de medicatie werkgroep besproken. Waar nodig is extra scholing ingezet of zijn verbeteringen doorgevoerd.Vrijheidsbeperkende maatregelen
Onze visie is dat vrijheidsbeperking een uiterste noodgreep is. Wij zijn ervan overtuigd dat het niet goed is om de vrijheid van bewoners te beperken, tenzij sprake is van ernstig nadeel voor de bewoner of zijn omgeving. Toepassing vindt dan ook alleen plaats als er geen alternatief is én in overleg met de familie. Het welzijn van de bewoner, daar gaat het om. De ingezette vrijheidsbeperkende maatregelen worden met de cliënt of diens vertegenwoordiger geëvalueerd.
Decubituspreventie
In 2019 is er 3x per jaar gemeten door de decubitus aandachtsvelders. Tevens is er in 2019 gemeten hoe vaak deze decubitus is ontstaan binnen ZGAO. De resultaten worden in de werkgroep decubitus besproken. Deze werkgroep beoordeelt hoe het met de kennis en gebruik van preventieve maatregelen gaat binnen de organisatie en op welke afdeling meer informatie, kennis of materiaal nodig is.
Melding incidenten cliënten
Incidenten in de cliëntenzorg worden direct gemeld en door de teamleider besproken met de betrokken medewerker. In beide huizen komt maandelijks de Melding Incidenten Commissie (MIC) bijeen om de meldingen te analyseren, eventuele trends te bespreken en het management te adviseren over verbetermaatregelen. Indien mogelijk worden direct verbetermaatregelen genomen. Bij calamiteiten of incidenten die zich herhalen, wordt een oorzaakanalyse gedaan op basis van de Prisma methode. Hierbij worden betrokken medewerkers en de cliënt of zijn vertegenwoordiger geïnterviewd. Zo worden oorzaken achterhaald en treffen we maatregelen aan de bron. In het MIC beleid is vastgelegd in welke situaties een Prisma analyse uitgevoerd dient te worden.