In 2021 is onze klachtenfunctionaris tien keer benaderd door een client die niet tevreden was. Gelukkig is het gelukt om de onvrede in goed overleg op te lossen. Het is heel fijn dat medewerkers veel rechtstreekse waardering en complimenten van cliënten en familieleden ontvangen.
Incidenten in de cliëntenzorg worden direct gemeld en door de teamleider besproken met de betrokken medewerker. In beide huizen komt maandelijks de Melding Incidenten Commissie (MIC) bijeen om de meldingen te analyseren, eventuele trends te bespreken en het management te adviseren over verbetermaatregelen. Indien mogelijk worden direct verbetermaatregelen genomen. Bij calamiteiten of incidenten die zich herhalen, wordt een oorzaakanalyse gedaan op basis van de Prisma methode. Hierbij worden betrokken medewerkers en de cliënt of zijn vertegenwoordiger geïnterviewd. Zo worden oorzaken achterhaald en treffen we maatregelen aan de bron. In het MIC beleid is vastgelegd in welke situaties een Prisma analyse uitgevoerd dient te worden.
Onze werkwijze is beschreven in de kernwaarden SVP:
Samen: Ik ben nieuwsgierig naar mijn cliënt en zijn omgeving. Ik deel ervaringen en heb een open houding naar iedereen die een rol speelt in de zorg voor mijn cliënt.
Veilig & Vertrouwd: Ik bied een schone en veilige leefomgeving waar een gemoedelijke sfeer heerst en mensen zich welkom en thuis voelen. Ik kom mijn afspraken na.
Professioneel & Praktisch: Ik zorg ervoor dat ik voldoende kennis en vaardigheden heb en gebruik deze ook. Ik ken de organisatie en neem de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van mijn werk.
Belangrijk speerpunt is het werven en behouden van goed opgeleide en gemotiveerde professionals. Zorgmedewerkers zijn schaars en wij nemen elk jaar onze verantwoording in het opleiden van nieuwe professionals. Dat doen we graag. Mensen in opleiding zijn nieuwsgierig en brengen de gewenste dynamiek mee die nodig is om continu te kunnen leren en veranderen. In 2021 zijn ruim 50 leerlingen en 100 stagiaires begeleid die een zorgopleiding volgden tot helpende, verzorgende of verpleegkundige. Hier zitten ook mensen tussen die via een zij-instroom traject werden omgeschoold. Een recruiter is continu actief in het werven en selecteren van nieuwe collega’s.
Naast onze medewerkers kunnen we gelukkig rekenen op een vertrouwde groep vrijwilligers. Ook de vrijwilligers worden door ons begeleid met scholingen over bijvoorbeeld dementie.
Vanaf maart 2020 is de werkdruk ongekend hoog door de corona-uitbraken, geldende maatregelen en een hoger verzuim. We maken dankbaar gebruik van de coronabanen om medewerkers te ondersteunen bij hun werk. Vanaf 1 januari 2022 zijn we een nieuwe samenwerking aangegaan met arbodienst Van Altena en de Jongh. Met deze samenwerking hopen we medewerkers beter te kunnen ondersteunen op het gebied van gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid. Daarnaast hebben wij elke maand een themaweek over duurzame inzetbaarheid, gezondheid en vitaliteit met informatie voor medewerkers. Thema’s zijn onder andere: fit blijven – omgaan met agressie – held met je geld – sociale druk – diversiteit – slapen – de overgang en veilig werken.
We hebben besloten om in de 2e helft van 2022 op zoek te gaan naar een nieuwe manier van het meten van medewerkerstevredenheid.
Voor verschillende beroepsgroepen worden eisen gesteld aan de professionaliteit en deskundigheid van medewerkers die het vak uitvoeren (o.a. artsen, behandelaren, verpleegkundigen en wijkverzorgenden). Onze medewerkers staan inschreven in een kwaliteitsregister als zij onder één van deze beroepen vallen.
Via interne audits kijken collega's kritisch op andere afdelingen om zo van elkaar te leren en de zorg te verbeteren. Daarnaast kijken de auditoren van Certificatie in de Zorg jaarlijks mee vanuit de kwaliteitscertificering ISO 9001 en voert de GGD regelmatig een audit uit om het hygiënisch werken te beoordelen.
ZGAO heeft een accreditatie om specialisten ouderengeneeskunde op te leiden en begeleidt daarnaast toekomstige behandelaren tijdens hun opleiding door stages aan te bieden. Hierdoor halen we nieuwe kennis en inzichten in huis.
Het resultaat: de juiste zorg op de juiste plek en op het juiste moment.
Daarnaast nemen medewerkers van ZGAO deel aan lerende netwerken vanuit SIGRA over opleiden, verzuim en anders organiseren van werk.
Volg ons
Flevohuis
Kramatplantsoen 263
1095 LD Amsterdam
T: 020 - 592 52 52
De Open Hof
Fahrenheitstraat 115
1097 PP Amsterdam
T: 020 - 462 33 33