Hoe is het als je vrouw verhuist naar het verpleeghuis?
Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Bron: de Brugkrant november 2024
Mantelzorger Jos is heel blij met de zorg in het Flevohuis
‘Dat ik mijn verhaal hier kwijt kan, dat doet goed’
Bep, de vrouw van Jos van Wakeren woont nu twee jaar in het Flevohuis. Het moeten laten opnemen van een geliefde heeft grote impact, blikt hij terug. “Het is een moeilijke beslissing, je wilt dat ze in het beste huis terechtkomt.” Wat een verpleeghuis goed maakt? “Liefdevolle verzorging en veel leuke activiteiten voor de bewoners.” Vrijwilligers, benadrukt Jos, zijn daarbij onmisbaar.
Jos woont op IJburg, bezoekt zijn vrouw op de fiets. “Vaak is het gezellig, soms niet. Dat hoort ook bij de ziekte. Soms gaan we wandelen, op warmere dagen zitten we samen in de mooie tuin.” Eens per maand heeft Jos zijn mantelzorggroep. Drie mannen en twee vrouwen van wie de echtgenoot of ouder in het Flevohuis woont, komen samen met een geestelijk verzorger en maatschappelijk werker. “Iedereen kan z’n hart luchten, alles wordt besproken. Dat is heel erg fijn want je leven verandert als iemand die je liefhebt hier woont. We delen veel en leven met elkaar mee. Dat ik mijn verhaal hier kwijt kan, dat doet me goed.”
Er gaat natuurlijk weleens iets mis, maar over het algemeen is Jos heel erg tevreden over hoe het gaat in het Flevohuis, vertelt hij op een donderdagmiddag. Hij kijkt even rond in het Theehuis. “Elke woensdagmiddag is hier de kaartclub, zitten bewoners te klaverjassen. Bep, mijn zoons en ik genieten aan een andere tafel van de gemoedelijke sfeer.” Het Theehuis wordt op woensdag en zondag gerund door vrijwilligers, het is dan als het ware een cafeetje. “Die vrijwilligers kennen de bewoners en gaan leuk met ze om. Dat liefdevolle, dat bewoners gezien worden, is zo belangrijk.”
Vrijwilligers zijn als extra handen onmisbaar, heeft Jos de afgelopen twee jaar gezien. Zij ontlasten de zorg en activiteitenbegeleiders, gaan uit wandelen, helpen bijvoorbeeld bij de muziekmiddag en creatieve activiteiten. “Kijk, mijn vrouw gaat na het ontbijt terug naar haar kamer, op bed liggen. Voor de lunch – die vindt ze zo lekker hier – komt ze weer tevoorschijn. Voor het avondeten gebeurt hetzelfde, uit zichzelf is ze niet meer zo actief. Gelukkig komt dan iemand van de activiteitenbegeleiding haar halen. Iets met muziek, liedjes van vroeger, vindt ze het allerleukst. Ze is ook dol op spelletjes. Dan heeft ze een goede dag.”
Helpen in het Flevohuis kan op allerlei manieren, en al vanaf een paar uurtjes per keer. Neem gerust contact op met vrijwilligerscoördinator Marty Bosch, marty.bosch@zgao.nl of 06 20 33 09 14.