Skip to main content

Liesbeth List Huis

In 2025 opent het Liesbeth List Huis in de wijk Oostenburg. Dit wordt een verpleeghuis speciaal voor kunstenaars die intensieve zorg nodig hebben. Zorggroep Amsterdam Oost en Stichting Kunstenaarshuizen Amsterdam ontwikkelen dit woonconcept samen met woningcorporatie Stadgenoot.

Ed Cools, bestuurder van Stichting Kunstenaarshuizen Amsterdam, en Liesbeth Bonis van ZGAO werken sinds de oprichting van het Ramses Shaffy Huis samen. Nu bundelen zij de krachten om een tweede kunstenaarshuis te realiseren. De bewoners krijgen 24-uurszorg, hebben een eigen atelierwoning en verspreid in het gebouw bieden woonkeukens een gezellige plek om te eten, te ontmoeten en te creëren. Een societeit en de inpandige horeca zorgen voor een open sfeer waarin bewoners met de buurt in verbinding staan.

Ed vertelt dat in het hele land woongemeenschappen in opkomst zijn. “Veel ouderen krijgen te maken met eenzaamheid en hoewel kunstenaars heel individualistisch zijn, is er ook behoefte om te blijven creëren in een sfeer die past bij het kunstenaarsleven.” 

‘Creativiteit en plezier hebben staan voorop’
De wijk Oostenburg is volop in ontwikkeling. “Wij hopen echt dat de buurt straks meehelpt om het Liesbeth List Huis een levendig onderdeel van de wijk te maken”, vult Liesbeth Bonis aan. “Een huis
waar buurtbewoners gemakkelijk binnenlopen, iets komen drinken en graag willen werken.”

Meer weten? Klik op de folder.

Nieuw verpleeghuis voor kunstenaars op Oostenburg: Liesbeth List Huis

Lees hier het artikel

Kunst prikkelt

Bekijk hoe de kunstenaars bij ZGAO een bijdrage leveren aan een zinvolle dag van de bewoners:  

Filmpje 1 (youtube)

Filmpje 2 (youtube)

Filmpje 3 (youtube)