Skip to main content

ZGAO en Amsta willen samen verder

Zorggroep Amsterdam Oost en Amsta willen graag samen verder als één organisatie. We zijn twee echte Amsterdamse organisaties met een groot hart voor kwetsbare (oudere) Amsterdammers die intensieve ondersteuning nodig hebben. Samen kunnen we meer betekenen voor deze groeiende groep mensen en hen de juiste zorg bieden, waar ze die ook nodig hebben.

Groeiend aantal ouderen in Amsterdam dat zorg nodig heeft
Het aantal ouderen dat deskundige en intensieve zorg nodig heeft in Amsterdam groeit de komende jaren sterk. Over 10 jaar zijn er 30% meer 65-plussers en 56% meer 75 - 84-jarigen. Terwijl het aantal verpleeghuisplekken en het aantal medewerkers niet meegroeit.

Door krachten te bundelen, kunnen we meer betekenen voor kwetsbare Amsterdammers 
ZGAO en Amsta hebben een vergelijkbare koers met ambities om deze ontwikkeling de komende jaren het hoofd te bieden. Samen kunnen we onze doelen beter en sneller realiseren. Hoe sterker de organisatie, hoe beter het antwoord op deze uitdaging.

  • De geriatrische revalidatiezorg is versnipperd in de stad terwijl er veel vraag naar is. Amsta en ZGAO hebben beide al veel kennis en expertise op dit vlak. Het samengaan geeft ons de mogelijkheid om hierin verder te specialiseren. En om efficiënter te werken omdat we voor meer cliënten zorgen. Hiermee krijgt de zorg en behandeling een kwaliteitsimpuls.
  • Meer ruimte voor investeringen. In kwaliteit, innovatie, in zorg buiten de muren van onze verpleeghuizen en in geriatrische revalidatiezorg (GRZ).
  • Meer financiële slagkracht. Voor kostbare projecten zoals verbouwingen en om prijsstijgingen (zoals inflatie, energie) op te vangen.
  • Meer doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden voor onze medewerkers in een grotere en diverse organisatie; onze opleidingen worden verder geprofessionaliseerd in een gezamenlijk leerhuis.

De locaties behouden hun eigen identiteit en naam
De zorgteams blijven gewoon werken op hun locatie.

Klik hier voor het overzicht van alle locaties van Amsta en ZGAO en de zorg die wij bieden.

Het samengaan doen we samen met al onze medewerkers en vrijwilligers
Want we hebben iedereen hard nodig. De komende maanden werken we het samengaan uit. We betrekken onze medewerkers hierbij in werkgroepen, om naar verwachting in april 2024 een officieel besluit te kunnen nemen tot fusie. Vanaf 1 januari 2025 willen we samen verder onder de naam Amsta. We kiezen voor deze naam omdat deze goed past bij onze gezamenlijke doelstelling, waarbij we ons samen sterk maken voor zorg voor kwetsbare Amsterdammers in de hele stad.    

Gedurende dit hele traject betrekken we onze cliëntenraden, ondernemingsraden en (externe) toezichthouders. In de tussentijd gaat het werk natuurlijk gewoon door. De zorg voor cliënten blijft onze prioriteit.

ZGAO en Amsta werken nu al veel samen in de stad en hebben een gedeeld verleden. Ooit hoorden ze bij de Gemeentelijke Dienst voor Bejaardenzorg toen ze in 1971 gesplitst werden in de rechtsvoorgangers van Amsta en ZGAO. Klik hier voor het filmpje.